Alltid åpent

Artikler

>

Tips og triks

Alt du trenger å vite om tette rør: Symptomer, årsaker og løsninger

Tette rør kan forekomme hos alle. Når avløpsvannet ikke renner unna som det skal, eller når du merker kloakklukt i huset, er det lurt å gjøre tiltak med en gang. I denne artikkelen gir vi en omfattende guide til hvordan du kan forebygge og håndtere tette rør selv.

Bilde av daglig leder, Ruben Johansen

av Ruben Johansen

Bilde av avløpsrør som er helt fullt av røtter. Røret er kappet og tatt ut for tilgang.

Symptomer på tette rør

Tregt avløp

Opplever du at avløpsvannet renner saktere enn vanlig? Det er et vanlig tegn på at du kan ha tette rør. Når rørene begynner å tette seg vil avløpsvann og avfall få dårligere plass i rørene. Da øker også sjansen for tilstoppelse. Har det begynt å renne tregt i vasken, sluket eller i do er det på tide å gjøre tiltak. (Video?)

Kloakklukt

Opplever du vond lukt/kloakklukt? På badet eller på vaskerommet? Hvis det kommer vond lukt eller kloakklukt fra avløpsrørene kan det være fare på ferde. Rør som er delvis tette «puster» dårlig. Når du skyller ned vann i rørene må luften flytte seg, når avløpssystemet ikke fungerer som det skal kan denne luften flytte seg inn i boligen.

Illustrasjon av sluk som lukter vondt

Klukking i avløpet og lyder i sluket

Hører du klukkelyder fra slukene når du bruker vann? Dette kan skje når man bruker vann i dusjen, i vasken på badet eller på kjøkkenet. Det kan også komme klukkelyder fra sluket på badet når noen bruker dusjen. Dette er et dårlig tegn og tyder som regel på rør som begynner å gå tette. (illustrasjon)

Bobling fra do

Bobler det i doen når du bruker vann? Da bør du være forsiktig med å bruke papir. Boblingen kan nemlig bety at rørene begynner å gå tette. Nå kan det være en god ide å bruke mye vann, mer vann og mindre toalettpapir enn vanlig. Opplever du at vannet begynner å gå tregt ned i tillegg bør du kutte ut toalettpapir totalt. En god ide kan være å putte brukt toalettpapir i en egen søppelpose, frem til toalettet fungerer som det skal. (link – hvordan åpne tett do?) (Video)

Vannet renner ikke ned i vasken

Dette er en vanlig henvendelse vi får. Tette rør tilhørende eller i tilknytning til vasken er ikke et uvanlig problem. Hvis vannet ikke renner ned i vasken selv etter bruk av avløpsåpner, da er det på tide å kontakte Spylevakta.

Vanlige årsaker til tette rør

Matrester og fett

Matrester og fett fra kjøkkenet er en vanlig årsak til tette rør. Avløpsrør på kjøkkenet er ofte tynnere enn avløpsrørene ellers. De har derfor lettere for å tette seg. Mange har den uvanen at de skyller oppvasken før de setter den i oppvaskmaskinen. Dette skal man ikke gjøre. I tillegg til at det tetter rørene tiltrekker matrestene rotter. Det er også et miljøproblem som skaper utfordringer og kostnader for vårt felles avløpssystem. Ikke minst renseanleggene. (link til historie?)

Illustrasjon av servant med tett avløp

Hår og såperester

På badet kan hår og såperester bygge seg opp over tid, noe som også kan føre til tette rør. Dette er det ikke like lett å unngå. Husk å ha rist i dusjen og sluket. Mer hår og såperester i sluket, fører til mer hår og såperester i rørene. Rens sluk, slukrist og vannlås med jevne mellomrom. Dette forebygger tette rør.

Illustrasjon av dusj men tett avløp

Tampong, bind og våtservietter i rørene

Avløpsrørene våre er ikke designet til å håndtere tekstiler. Våtservietter, bind og tamponger kan forårsake store problemer for deg og store kostnader for samfunnet. Vi anbefaler at du installerer en sanitetsbindbeholder ved toalettet og en søppelbøtte for våtserviettene. Dette er avfall og skal ikke kastes i toalettet. Det er bare tiss, bæsj, vann og dopapir som skal i do. (illustrasjon)

Andre fremmedlegemer i rørene

Det er ikke rent sjeldent at wc-blokken forsvinner ned i do. Eller at minstemann plutselig savner en lekebil. Det hender også at man er litt for rask med å tømme bøtten etter husvasken, også har man glemt å ta ut vaskekluten først. Uhell skjer. Noen av disse uhellene kan være vanskelig å rette opp i på egenhånd, men fortvil ikke. Oppstår det problemer så hjelper vi deg.

Illustrasjon av toalett med tett avløp

Røtter i rørene

Utvendige faktorer, som røtter, kan trenge inn i rørene og forårsake blokkeringer. Naturen er utrolig. Busker, hekk og trær er flinke til å finne og utnytte kilder til vann og næringsstoffer. Når røttene oppdager en vei inn i rørene, ender røttene opp med å bli et problem. (bilder/videoloop?)

Rotter i rørene

Ja, du leste riktig. Rotter. Fordi mange av oss skyller matrester og matfett ned i avløpsrørene har det som i utgangspunktet var et godt hjem for rotter blitt til et eneste stort matfat. Jo mer matrester og fett du skyller ned i avløpsrørene, desto mer tiltrekkende er akkurat dine rør for rottene. Har du problemer med rotter, eller ønsker å gjøre tiltak mot rotter i avløpsrørene kan du installere en rottestopper. (link rottestopper) I noen tilfeller kan avløpsrørene tette seg som følge av død rotte. Trenger du hjelp stiller vi med kompetente operatører på kort varsel. Om det er rotter eller ikke. (illustrasjon/Bilde/Video av rotter)

Jord, grus og småstein i rørene

Gamle rør kan skli fra hverandre, sprekke og kollapse. Det kan føre til at jord, grus og småstein kan havne i avløpsrørene. Dette kan blokkere avløpsrørene å skape store problemer.

Illustrasjon av rør med grus

Forandringer i grunn

Vi ser det kanskje ikke fra dag til dag, men bakken vi befinner oss på beveger seg. Masser kan kollapse, flytte på seg og forandre seg. Det finnes mange forklaringer, men de vanligste er tunge kjøretøy over rørene, anleggsarbeid, telehiv og/eller flomskader. Konsekvensene er avhengig av hvordan rør du har. Der gamle betongrør går fra hverandre og jernrør brytes i stykker/kollapser, kan mer moderne plastrør la seg deformere. (illustrasjon – tung bil, gruset gårdsplass, rør under bakken, vekt nedover, deformerte rør)

Rust i gamle støpejernsrør

Alle avløpsrør har en utløpsdato. Rørene eldes, ruster og sprekker. Spesielt gamle rør av støpejern er utsatt for problemer som følge av alder. Det finnes utallige hus med gamle rør langt over forventet levetid. Disse rørene har rustdannelser som over tid vil skape problemer. Rustflak har en tendens til å samle seg på utsatte steder i avløpssystemet å blokkere rørene. Rustdannelsen gjør også den ellers glatte overflaten i rørene taggete og med gapende flak som kan fange avfall og papir. (Illustrasjon, bilder eller video fra inspeksjon?) (link ifm levetid på avløpsrør?)

Rør av teglstein og betongrør

Gamle betongrør er ekstra utsatt for bruddskader og forskjøvet skjøt mellom rørdelene. Rørlengdene på betongrør er relativt korte, og resultatet er mange skjøter som kan skli fra hverandre. Med dårlig fall og et mellomrom mellom hver skjøt er dette en typisk felle hvor papir og avfall kan sette seg fast. Mellomrommet skaper også en mulighet for at røtter, jord og grus kan havne i rørene. Over tid kan skjøter med mellomrom skape mye frustrasjon og problemer. (link ifm gamle betongrør) (Illustrasjon, bilde eller video?)

Andre utenforliggende årsaker

Det kan være andre grunner til at du opplever tette avløpsrør eller avløpsrør som oppfører seg som om de er tette. Bor du lavt i terrenget kan det være at boligen din er tilkoblet et pumpesystem. Slutter pumpen å fungere kan det oppleves som om rørene er tette. Noen har også rottestopper eller tilbakeslagsventil. Feil på disse kan også være årsak til problemer. Er du usikker på hva som feiler dine rør? Fortvil ikke, vi løser og avdekker problemene.

Hvordan åpner vi tette rør?

Spylebil og høytrykksspyling

Spylevakta bruker moderne spylebiler utstyrt med kraftige høytrykkspylere, slanger og spesialdyser. Vi går inn i avløpet via nærmeste sluk, inspeksjonsluke, vannlås eller kum og spyler rørene rene for å sikre at avløpet renner fritt. Vanlige tilstoppinger har ingen sjanse i møte med vårt utstyr.

Rørinspeksjon

Vi utfører detaljert rørinspeksjon. Ved hjelp av et høyteknologisk kamerasystem som filmer innsiden av rørene, avdekker eventuelle skader eller dokumenterer resultatet av spylingen. Våre rørinspeksjoner er blant annet hyppig brukt ovenfor forsikringsselskaper når det er snakk om utbedring av avløpsrør. Vi finner årsaken og løsningen på problemene. (Link til rørinspeksjon) (illustrasjon/video)

Vanlige problemer som følge av tette rør

Tette rør på kjøkkenet

Får du ikke slått ut vannet fra oppvaskkummen? Er rørene plutselig helt tette? Dette er ikke uvanlig. Veldig ofte ser vi at rørene tetter seg som følge av matrester og søppelrester fra kjøkkenet. Hvis du ikke får åpnet rørene selv står vi klare til å hjelpe deg raskt og effektivt.

Forebyggende tiltak

Unngå å kaste matrester i avløpet og bruk varmt vann for å skylle rørene jevnlig. For å rense rørene kan du la det renne varmt vann i rørene i 15-20 minutter. Dette kan løse opp matrester og fett. Hvis rørene blir helt tette, kontakt oss for å unngå det som kan bli alvorlige vannskader.

Tette rør utendørs

Vi hjelper deg med tette drensrør og sluk utendørs, enten det gjelder taksluk, slukrist på bakken eller nedløp fra tak og takrenner. Våre spylebiler håndterer alle typer rør og sørger for at utvendige rørsystemer fungerer som de skal.

Forebyggende tiltak

Husk å fjerne løv og avfall fra tak og takrenner. Det samme gjelder slukrister og sandfang tilhørende drenering. Løv, avfall, sand og kongler tetter drensrørene og skaper problemer.

Pris for spyling av tette rør

De fleste tette avløp åpnes til minstepris, som inkluderer kjøring, driftskostnader og medgått tid ute på oppdragsstedet i inntil én time. For mer detaljert informasjon, se vår prisliste på hjemmesiden vår. (link prisliste)

Spylevakta: Din spesialist på tette rør

Spylevakta er din spesialist på rørspyling. Vi håndterer tette rør og avløp, raskt og effektivt. Med riktig utstyr og kompetanse, sørger vi for rask responstid og en effektiv løsning på problemet. Ta kontakt med oss hvis du opplever akutte problemer med tette rør.

Forebygging av tette rør

Regelmessig vedlikehold

Profesjonell vedlikeholdsspyling er en effektiv måte å forebygge at rørene tetter seg. Å oppdage problemer tidlig kan spare deg for store kostnader i fremtiden. Heldigvis finnes det også en rekke tiltak du kan gjøre selv for å forebygge tette rør. Det aller viktigste tiltaket er regelmessig vedlikehold. Som vi liker å si «Godt renhold er godt vedlikehold».

Rens sluk og vannlås

Det er ikke vanskelig, og det tar ikke lang tid. På med engangshanskene, opp med risten eller av med vannlåsen. Ta med en søppelpose til avfallet og et håndkle, bøtte eller litt papir mot eventuelt vannsøl. Sluk, slukrist og vannlås bør renses med jevne mellomrom. Minimum hver 6. måned. 

DIY-tips og råd

Hvis du ønsker å prøve å løse problemet selv, kan du bruke avløpsåpner, stakefjær, pumpe eller andre lure knep. Hvis du er usikker, kan du kontakte oss for råd. I mange tilfeller er det best å bestille spylebil for å unngå ytterligere problemer, spesielt om de knepene du forsøker ikke fungerer. Har du tett toalett kan du lese gode tips om hvordan å åpne tett toalett her: (Link til hvordan åpne tett toalett)

Vedlikeholdsspyling: Effektivt tiltak mot tette rør

Vedlikeholdsspyling er et effektivt tiltak for å unngå plutselige og dyre problemer. Regelmessig vedlikehold kan forhindre oppbygging av fett, hår og røtter, som over tid kan tette rørene. Tette rør kan ikke planlegges, men det kan vedlikeholdsspyling. Det er mye billigere å avtale rørspyling innenfor ordinær arbeidstid, enn det er å trenge akutt hjelp natt til julaften.

Bruk av avløpsåpner mot tette rør

Forsiktig bruk av kjemikalier

Mange forsøker å løse problemet selv ved hjelp av avløpsåpner eller andre verktøy som pumpe og stakefjær. Vær forsiktig med kjemikalier, spesielt hvis avløpet er helt tett, da de kan skade inventar, rør og i verste fall helsen.

Plumbo illustrasjon

Gode råd når du skal bruke avløpsåpner

Hvis du velger å bruke avløpsåpner, anbefaler vi Mudin. Vær oppmerksom på at avløpsåpner er kraftige kjemikalier. Selv om Mudin er et relativt trygt og anerkjent produkt, så skal det brukes med forsiktighet. Her kan du lese mer om å bruke avløpsåpner.

Tett avløp? Vi kan hjelpe!

Hvis du opplever tett avløp, kan du ringe oss for gratis rådgivning. Vi tilbyr raske og effektive løsninger for å åpne tette avløp og sikre at avløpssystemet fungerer som det skal. Ingen liker når det kommer kloakk opp av sluket. Spylevakta åpner dine rør og holder dem fri for skitt og smuss. Vi anbefaler vedlikeholdsspyling før det blir tett, for å unngå dyre problemer. Når uhellet er et faktum, stiller vi på kort varsel.