Forebygge tett toalett
Et tett toalett er en frustrerende situasjon som kan føre til ubehagelig lukt, oversvømmelser og kostbare reparasjoner. Heldigvis kan de fleste tilfeller av tette toaletter unngås ved å være bevisst på hva som skylles ned i do.
av Ruben Johansen
Forebygging av tett toalett: Hva du bør og ikke bør kaste i do
Et tett toalett er en frustrerende situasjon som kan føre til ubehagelig lukt, oversvømmelser og kostbare reparasjoner. Heldigvis kan de fleste tilfeller av tette toaletter unngås ved å være bevisst på hva som skylles ned i do. Denne artikkelen gir deg nyttige råd om hvordan du kan forebygge tett toalett og hva som faktisk er trygt å kaste i do.
Hvorfor blir toalettet tett?
Toaletter er designet for å håndtere kun visse typer avfall. Når uegnede gjenstander kastes i do, kan de forårsake blokkeringer i avløpsrørene. Årsakene til tette toaletter inkluderer:
- Skylling av materialer og gjenstander som ikke løses opp i vann.
- Overforbruk av toalettpapir.
- Gamle rørsystemer som er mer utsatt for blokkeringer.
Et enkelt grep for å unngå tett toalett kan være å ikke bruke wc-blokk. WC-blokk som har ramlet av og blitt med ned i toalettet er kanskje den vanligste årsaken vi ser til tett toalett.
Hva kan du kaste i do?
Det er kun tre ting som bør skylles ned i toalettet:
- Menneskelig avfall: Avføring og urin.
- Toalettpapir: Dette er laget for å løses opp i vann.
- Vann: Ingenting annet!
Alt annet kan føre til blokkeringer i rørsystemet, spesielt i eldre boliger der rørene kan være smalere, rustne eller mer sårbare. Som vi pleier å si. Det er bare bæsj, tiss og toalettpapir som skal i do.
Hva bør du aldri kaste i do?
1. Våtservietter
Selv om noen våtservietter markedsføres som nedbrytbare, løses de ikke opp like raskt som toalettpapir. De kan samle seg i rørene og forårsake blokkeringer. Tett avløp som følge av våtservietter er ikke uvanlig og ofte dyrt å ordne opp i.
2. Hygieneprodukter
Bind, tamponger og bleier absorberer vann og kan utvide seg, noe som gjør dem vanskelige å skylle bort. Dette kan lett føre til tette rør. Spesielt i eldre rør med rustdannelser har disse produktene lett for å sette seg fast og være vanskelig å fjerne.
3. Q-tips og bomullspads
Disse små gjenstandene kan sette seg fast i rørene og fungere som "feller" for annet avfall som skylles ned.
4. Matrester og fett
Fett og oljer stivner når de avkjøles og kan føre til harde blokkeringer i rørene. Matrester bør kastes i matavfallet, ikke toalettet. Selv om det kan være fristende å helle ut en stor kjele med matfett, saus eller matrester i do, så må du ikke gjøre det. Det kan bli dyrt.
5. Papirhåndklær og tørkepapir
Selv om de ser ut som toalettpapir, er de laget for å være mer slitesterke og løses derfor ikke opp på samme måte. Toalettpapir er laget spesifikt for å bli brukt i toalettet. Papirfibrene er plassert slik at de løses opp nesten umiddelbart etter at du skyller ned. Det gjelder ikke vanlig tørkepapir.
6. Medikamenter og kjemikalier
Disse kan forurense og forårsake skade på miljøet. Spesielt medisiner og antibiotika skal ikke kastes i toalettet. Dette kan være med på å fremme resistente bakterier. Lever medisiner til apotek for forsvarlig avhending.
Forebyggende tiltak for å unngå tett toalett
1. Ha en søppelbøtte på badet
En enkel søppelbøtte gir et alternativ for avfall som ikke skal kastes i toalettet. Dette er spesielt viktig i hjem med gjester eller barn som kanskje ikke er klar over hva som kan skylles ned. Det er derfor en god ide å ha en mindre søppelbøtte lett tilgjengelig ved siden av toalettet.
2. Bruk riktig mengde toalettpapir
For mye toalettpapir kan føre til blokkeringer, spesielt hvis rørene allerede har opphopninger. Bruk kun det som er nødvendig, og vurder å skylle flere ganger ved behov. I spesielt utsatte tilfeller kan det være lurt å kaste toalettpapir i egen søppelbøtte, slik at man kun skyller ned avføring, urin og vann.
3. Vær forsiktig med eldre rørsystemer
I eldre boliger kan rørene være mer sårbare for blokkeringer. Regelmessig vedlikehold som rørspyling kan hjelpe med å holde rørene i god stand. Her bør du være ekstra påpasselig med mengde toalettpapir. Husk også at å skylle ned en ekstra gang kan være lurt.
4. Ha en avløpspumpe tilgjengelig
En avløpspumpe er et effektivt verktøy for å håndtere mindre blokkeringer før de utvikler seg til større problemer. Renner det tregt? Bruk pumpen og ekstra med vann slik at du får løsnet på avfallet som er i ferd med å samle seg.
Hva gjør du hvis toalettet blir tett?
Hvis toalettet allerede har blitt tett, kan du prøve følgende:
- Avløpspumpe: Bruk en avløpspumpe for å løsne blokkeringen.
- Varmt vann og oppvaskmiddel: Hell varmt (ikke kokende) vann blandet med litt oppvaskmiddel i toalettet. Dette kan løse opp fett og smuss. Se også denne artikkelen for flere tips til hvordan å åpne tett toalett selv.
- Profesjonell hjelp: Hvis blokkeringen ikke forsvinner, er det best å kontakte Spylevakta. Vi åpner tette toaletter hver eneste dag, raskt og effektivt.
Hvorfor velge Spylevakta AS for å fikse tette toaletter?
Spylevakta AS tilbyr profesjonelle tjenester for å håndtere tette toaletter og rørsystemer raskt og effektivt. Med moderne utstyr som høytrykkspyling og kamerainspeksjon kan vi løse selv de mest utfordrende problemene. Våre teknikere har lang erfaring og sørger for en trygg og skånsom behandling av rørene dine. Vi åpner tette toaletter hver eneste dag.
Forebygging av tett toalett handler om å vite hva du kan og ikke kan kaste i do. Ved å følge enkle regler, som å unngå våtservietter, matrester og hygieneprodukter, kan du redusere risikoen for blokkeringer og spare deg for unødvendige reparasjonskostnader.
Hvis uhellet skulle være ute, står vi i Spylevakta klare til å hjelpe deg. Kontakt oss i dag for rask hjelp.
Tett do? Åpne tett toalett?
De aller fleste som opplever tett avløp har dårlig tid og ønsker en rask og enkel løsning på problemet. Tett toalett oppstår gjerne uventet, når det passer dårlig og er umulig å leve med. Her kan du lese mer om tett do og å åpne tett toalett.
Spylebil
Alt du trenger å vite om tette rør: Symptomer, årsaker og løsninger
Tette rør kan forekomme hos alle. Når avløpsvannet ikke renner unna som det skal, eller når du merker kloakklukt i huset, er det lurt å gjøre tiltak med en gang. I denne artikkelen gir vi en omfattende guide til hvordan du kan forebygge og håndtere tette rør selv.
av Ruben Johansen
Lesetid: 1 minutt
Spylebil
Rørspyling – Døgnvakt for høytrykksspyling av rør
Rørspyling er en viktig tjeneste for å opprettholde normal funksjon i avløpssystemer, forebygge tette rør og sikre at vann og avløpssystemer fungerer optimalt. Med døgnvakt tilbyr Spylevakta en rask og effektiv løsning på alle dine avløpsproblemer, uansett når de oppstår.
av Ruben Johansen
Lesetid: 1 minutt
Tips og triks
Vond lukt fra sluk: En komplett guide til å løse problemet
En av de mest ubehagelige overraskelsene du kan møte hjemme, er vond lukt fra sluket. Enten det er på badet, kjøkkenet eller vaskerommet, kan kloakklukt være både sjenerende og et tegn på underliggende problemer. I denne artikkelen går vi igjennom hva som kan forårsake vond lukt fra sluk, hvilke rom som oftest er berørt, og gi deg nyttige tips og triks for å løse problemet.
av Ruben Johansen
Lesetid: 1 minutt