Alltid åpent

Artikler

>

Rørtining

Forebygging av frosne rør

Frosne rør kan være en stor utfordring i vintermånedene. Når vann fryser i rørene, kan det føre til redusert vannforsyning, sprekker i rørene og i verste fall omfattende vannskader. Forebygging er nøkkelen til å unngå disse problemene, og med noen enkle tiltak kan du beskytte rørsystemet ditt gjennom de kalde månedene.

Bilde av daglig leder, Ruben Johansen

av Ruben Johansen

Bilde som viser utvendig termostat som viser 23 kuldegrader

Forebygging av frosne rør i vintermånedene – Gode tips og råd

Frosne rør kan være en stor utfordring i vintermånedene. Når vann fryser i rørene, kan det føre til redusert vannforsyning, sprekker i rørene og i verste fall omfattende vannskader. Forebygging er nøkkelen til å unngå disse problemene, og med noen enkle tiltak kan du beskytte rørsystemet ditt gjennom de kalde månedene.

Hvorfor fryser rørene?

Rør fryser når temperaturen synker under frysepunktet, og spesielt utsatte er rør som:

  • Ligger i kalde områder som uisolerte kjellere, loft eller krypkjellere.
  • Er dårlig isolert eller eksponert for trekk. (gjerne gamle tynne yttervegger og etasjeskiller)
  • Har liten eller ingen vannstrøm gjennom seg over tid.

Når vannet i rørene fryser, utvider det seg, noe som kan føre til at rørene sprekker. Derfor er det viktig å reagere raskt dersom man oppdager at vannrørene er i ferd med å fryse.

Illustrasjon som viser at vannet drypper fra kran
Å la vannet dryppe forebygger fryste vannrør

Gode tips for å forebygge frosne rør

1. Isoler rørene

Bruk isolasjonsmaterialer som rørskåler eller skumisolasjon for å beskytte rørene mot kulde. Fokusér på rør i kalde rom, som krypkjellere, garasjer eller nær yttervegger.

2. Hold temperaturen jevn i huset

Hold innetemperaturen stabil, selv når du er borte. Sett termostaten til minst 10°C i alle rom, aller helst bør temperaturen holdes over 15°C i kalde perioder, også i de rommene som ikke brukes aktivt.

3. La vannet renne forsiktig

La en kran dryppe litt, for å holde bevegelse i utsatte vannrør. Dette kan forhindre at rørene fryser, spesielt i perioder med ekstrem kulde. Ikke bare hjelper det at vanne beveger seg, men dette vil også sørge for at vannet hele tiden passerer de utsatte punktene og beveger seg innover mot varme.

4. Lukk vinduer og dører i kalde områder

Sørg for at vinduer og dører til kjellere, loft eller garasjer er lukket og tette for å hindre kald luft i å trenge inn. Trekker det kald luft er sjansen mye større for at rørene fryser.

5. Bruk varmekabler

Varmekabler er en effektiv løsning for rør som er spesielt utsatt for kulde. De holder rørene varme og reduserer risikoen for frysing. Dette er et enkelt og effektivt tiltak du kan gjøre lenge før kulden melder sin ankomst.

6. Tøm rør og utekraner før vinteren

Tøm vann fra utekraner og eventuelle ubrukte rør før kulden setter inn. Dette forhindrer at vannet fryser og skader rørene.

7. Sjekk ventilasjon og isolasjon

God ventilasjon og tilstrekkelig isolasjon i krypkjellere og loft kan bidra til å holde temperaturen over frysepunktet. En liten frostvakt/varmeovn som bidrar til å holde temperaturen oppe kan også være lurt.

Illustrasjon som viser at gulvvarme er på
Gulvvarme er med på å forebygge fryste vannrør

Hva gjør du hvis rørene allerede har fryst?

Hvis du oppdager at vannrøret har fryst helt:

  1. Steng hovedkranen for å hindre lekkasjer hvis røret sprekker.
  2. Tine røret forsiktig med en hårføner eller varmepute – aldri bruk åpen flamme.
  3. Kontakt fagfolk hvis rørene ikke tiner, hvis du mistenker at de har sprukket, eller hvis du er usikker på hvordan å gå frem.

Fordelene ved å forebygge frosne rør

  • Du unngår kostbare reparasjoner og vannskader.
  • Rørsystemet fungerer uten avbrudd gjennom vinteren.
  • Du reduserer risikoen for ubehag og uventede problemer i hjemmet ditt.

Kontakt Spylevakta for hjelp fryste vannrør

Trenger du hjelp med å tine fryste vannrør? Spylevakta AS tilbyr rask og effektiv rørtining. Vi har lang erfaring med tining av alle typer vannrør og hjelper deg mer enn gjerne. Er du usikker på om du trenger hjelp? Ring oss og spør. Vi svarer deg mer enn gjerne enten du trenger hjelp eller gode råd.

Rørtining

Selv om det finnes ting du kan gjøre selv, er det ofte best å ringe etter profesjonell hjelp for å tine fryste rør. Uten riktig utstyr og erfaring kan du risikere å skade rørene ytterligere. I tillegg til at vi har verktøy og kompetanse som sikrer at rørene tines trygt og effektivt, vet vi også hva vi skal gjøre hvis ytterligere uhell og skader likevel skulle oppstå. Her kan du lese mer om rørtining fra Spylevakta.